Čebelarstvo Žvikart
V Slovenskih Konjicah je močna čebelarska hiša, katere izdelke ste lahko zagotovo že kdaj spoznali na domačih prireditvah, sejmih ali pa ste njihov redni kupec. Čebelarstvo Žvikart, največje čebelarstvo na Konjiškem in tudi v Savinjski dolini, prideluje veliko več od samega medu. Ukvarjajo se tudi s čebelarskim turizmom.
“Pridobivamo cvetni prah, matični mleček, propolis in vosek. Izdelujemo mešanico za krepitev imunskega sistema, kremne namaze iz medu, medene pijače in medeno pecivo. Pripravljena imamo tudi medena darila za razne priložnosti,” je povedal Aleksander Žvikart. Naziv čebelarski turizem se pojavlja nekje od leta 2012, ko so se na Čebelarski zvezi Slovenije odločili pričeti sodelovati z Aritursom. “V našem čebelarstvo smo z ogledi čebelarstva in predstavitvijo dela čebelarja pričeli že davnega leta 2001, ko smo sprejeli prve izletnike. Izletnikom poleg predstavitve čebelarstva in zdravilnih lastnosti medu ponudimo tudi degustacijo medenih dobrot. Lahko rečem, da ljudje od nas odhajajo polni znanja, novih izkušenj in lepih občutkov.” Žal pa ljudje po Žvikartovem mnenju premalo poznajo možnost obiska certificiranih ponudnikov apiturizma.
Večino medu prodajo končnemu potrošniku, nekaj pa ga dostavljajo tudi v trgovine z zdravo prehrano. Med drugim tudi Zadrugi Kmetič, ki ima svojo trgovino v centru Slovenskih Konjic na osrednji tržnici. Prav tam se bo na dogodku “Dogajanje na Tržnici Slovenske Konjice” predstavilo tudi čebelarstvo Žvikart s svojo ponudbo v soboto, 23. septembra. Spoznate lahko njihove medene izdelke in se pripravite na hladnejše temperature. Dogodka in promocije se veselijo tudi v čebelarstvu Žvikart: “Vse, kar se dogaja v Konjicah, je za pozdraviti. To je ena izmed redkih prireditev, kjer nam kot lokalnim ponudnikom ni potrebno plačati stojnice oz. prostora. Upamo, da se bo dogodka udeležilo čim več ljudi, da jim bomo tudi na ta način lahko predstavili ugodno delovanje medenih izdelkov na zdravje ljudi.”
In kako bi svoj med opisali nekomu, ki ga še ni poizkusil? “Naš med je pridelan in nabran v neokrnjeni naravi pohorskih gozdov in Dravinjske doline. Je visoko kvaliteten, kontoliranega porekla in polnega okusa, kar dokazujejo priznanja z različnih ocenjevanj kakovosti. Preprosto najboljši,” je svoj med pohvalil Žvikart. Ne brez tehtnega dokaza, saj je njihovo čebelarstvo še vedno edino v v Sloveniji, ki združuje dva najvišja naziva, ki ju je bilo mogoče pridobiti v čebelarskem poklicu - kvalificirani delavec v čebelarstvu - poklic čebelar in naziv Čebelarski mojster. Aleksander Žvikart je 99,99-% prepričan, da bo tako tudi ostalo.