Gostilna Grič s svežim zagonom mladega para Smogavc
Minulo nedeljo se je zaključil vseslovenski projekt Teden restavracij, ki že peto leto združuje kulinarične navdušence in skrbi za promocijo slovenskih gostiln in kulinarike. Tudi Slovenske Konjice se lahko pohvalijo z lokalnim predstavnikom Gostilno Grič, ki se razprostira nad vinorodnimi griči Škalc. Grič vodi par Mateja in Andrej Smogavc, s katerima smo podoživeli Teden restavracij in pokukali v njuno življenje.
V Gostilni Grič so med tednom restavracij ponujali mesni in ribji meni. Za začetek in konec obeh menijev so ponudili enako predjed postrv & peteršilj & redkev, za sladico pa kostanj & hruško & karamelo. Mesni meni je za glavno jed ponujal govedino & korenje & skuto, drugi pa losos & bučo & endivijo. Direktor Gostilne Grič Andrej Smogavc pojasnuje, koliko k popularizaciji slovenskih gostiln in t.i. slow food-a pripomore Teden restavracij: “Gostilna Grič se je k temu projektu na povabilo pridružila lani jeseni. Tako smo preteklo nedeljo zaključili naše tretje sodelovanje. Teden restavracij in z njim dostopnost cene degustacijskega menija prispevata k večjemu obisku gostiln in restavracij. To je dobra priložnost za vse, da lahko po ugodni ceni okušajo dobrote izbranih menijev. Ko smo se priključili temu projektu, z Matejo nisva vedela, kaj pričakovati. Obiska gostov sva izredno vesela, saj je to nekakšen pokazatelj, da nas ljudje želijo spoznati in se k nam tudi vračajo.”
Mlad par je Gostilno Grič prevzel pred dobrim letom. Mateja in Andrej sta si izkušnje v gostinstvu nabirala že kar nekaj časa. “Najini začetki so različni. Sam sem po poklicu kuhar in svoje znanje sem gradil in izpopolnjeval tudi pri Marku Pavčniku. Pred prevzemom vodenja Gostilne Grič sem bil chef pri takratnemu najemniku. Mateja je univ. dipl. socialna delavka, ki je v gostinstvo vpeta že od srednje šole. Dve leti nazaj se nama je ponudila priložnost prevzema vodenja gostilne, ki sva jo sprejela.”
Glavni chef je ostal še naprej. “Tudi sedaj vodim kuhinjo Griča. Ampak gostilna ne bi bila to, kar je, brez vseh sodelavcev, ki pomagajo soustvarjati zgodbo okusov med vinogradi.” V njihovi ponudbi je poudarek na lokalni kulinariki, kot je npr. škalska pogača, uporabljajo domače grozdje in živijo z roko v roki z vinsko kletjo Zlati grič. “V našo gostinsko ponudbo skušamo vključiti čim več lokalnih pridelovalcev. Gostje so se namreč začeli vračati k domači in lokalni ponudbi. Sicer pa se sam pri ustvarjanju najraje oziram po klasični moderni kuhinji.”
Gostilna Grič je postavljena v čudovit ambient okoliških vinogradov. “Gostilna ima velik potencial, saj je blizu mesta, a vseeno odmaknjena. Turizem v Dravinjski dolini ima še veliko možnosti širitve. Tukaj bi izpostavil predvsem pomanjkanje namestitvenih kapacitet v Slovenskih Konjicah. Na tem področju še lahko pridobimo številne goste. Del turistične kooperative Rogla–Pohorje (še) nismo. Vsekakor je vsaka predstavitev v turistični ponudbi pozitivna točka, ki pripomore k prepoznavnosti in večjemu obisku. Povezovanje z lokalnimi ponudniki lahko pomeni širok spekter ponudbe,” je pogovor zaključil Andrej in se nazaj posvetil ustvarjanju menijev, na pokušino katerih vas z Matejo prijazno vabita. Mi pa ju z veseljem priporočamo.