“Na zdravje” pri Založnikovih
Jesen se je začela s trgatvijo, pred nami pa je že vikend Martinovanja v Slovenskih Konjicah (sobota, 11. november), ko se mošt spremeni v vino. Mojstri pridelave vina so Založnikovi, ki pod blagovno znamko Vina Založnik ustvarjajo žlahtno kapljico iz škalskih vinorodnih gričev. Mladi agronom Miha Založnik pod budnim očesom očeta že četro generacijo zapored prideluje odlična vina.
V čem je skrivnost okusa vašega vina?
Vse se začne z ljubeznijo in trdim delom v vinogradih. Nato vino zori 8–9 mesecev v inox cisternah, nekaj tudi v lesenih sodih, saj smo se začeli vračati k znanju in metodam, ki so nam jih zapustili naši dedki in pradedki.
Kako bogata je bila letošnja letina?
Zaradi spomladanske pozebe smo bili ob 40 % letnega pridelka. Kar je kljub temu zrastlo, je vseeno dobro dozorelo. Zaradi vremenskih razmer, predvsem zaradi dežja v času tik pred trgatvijo, pa se žal pogovarjamo o povprečnem letniku.
Ustvarjate skupaj z mamo in očetom. Kako si družinsko porazdelite dolžnosti oz. opravila? Kdo je boljši na katerih področjih?
Sadjarstvo še vedno prepuščam staršem, počasi se vključujem tudi sam. Zelena dela v vinogradih delamo vsi, mehanska dela si z očetom razdeliva. Kletarjenje je večinoma moje, še vedno pa je končna ocena vina, preden ga postavimo na trg, skupna.
Kako lahko občani Slovenskih Konjic pridejo do vašega vina, kje ga lahko poizkusijo?
Naša vina se lahko poskusijo v nekaterih gostinskih lokalih v Slovenskih Konjicah, prav tako v vinoteki Vinofeel v Zrečah, največ ljudi pa najraje pride kar k nam domov, kjer lahko vino poskusijo v “njegovem” okolju. Trenutno ne ponujamo skupinskih degustacij. Vsaka stranka, ki pride, pa lahko poskusi vina in si ogleda naše prostore.
Koliko vina prodate in kdo so stranke – zasebniki ali večji odjemalci (gostilne, pubi ...)?
Letno pridelamo okoli 14.000 litrov vina. Največji delež, okoli 9000 steklenic, prodamo kot litrski program, ostane pa še približno 3000 buteljk in 2000 penin. Do sedaj je bila navada takšna, da smo vsako leto do naslednjega letnika vso vino prodali, sedaj pa poleg svežih vin ponujamo tudi zorjena vina. V večini so stranke zasebniki, del pa prodamo tudi v gostinske lokale po Sloveniji.
Ste tudi sadjarji, pridelate večjo količino jabolk. Kje jih lahko kupimo?
Obdelujemo približno 3,5 ha sadovnjakov, kjer letno pridelamo približno 120 ton jabolk. Okoli 25 ton obdržimo za prodajo na domu v lastni hladilnici, ostalo pa prodamo večjim hladilnicam.
Poznate turistično kooperativo Destinacija Rogla-Pohorje? Kaj menite, da lahko prinese predstavitev pod enotno turistično znamko?
Poznam, vendar nisem član. O članstvu se, priznam, še nisem dovolj zanimal, tako da na to vprašanje težko odgovorim. Namen je mislim da vsem enoten – k nam pripeljati čim več turistov, da znova oživimo naša mesta in celotno Dravinjsko dolino. Vsi si tudi želimo sodelovanja oz. povezovanja, ne samo med vinogradniki in sadjarji, ampak tudi z vsemi ostalimi s podobno vizijo. Obstaja pa vseeno več težav, med katerimi bi izpostavil primanjkljaj ponudb prenočišč v Slovenskih Konjicah, sploh kadar gre za večje skupine.
V Zadrugi Kmetič v Slovenskih Konjicah občasno organizirajo princip tržnice. Mislite, da bi se takšni dogodki v Konjicah prijeli za promocijo lokalnih priboljškov?
Nisem prepričan, mogoče. Mislim, da smo ljudje v vsakdanjem življenju zelo zasedeni in nam odgovarja, da lahko gremo v eno trgovino in tam kupimo vse, kar potrebujemo. Je pa res, da se ljudi vedno bolj osvešča o domačih produktih ter kakršna koli reklama in prodaja lokalnih in dejansko domačih produktov, je definitivno zaželena.