Nadgradnja blagovne znamke Okusi Rogle
Turistična destinacija Rogla-Pohorje je s pomočjo partnerjev od marca lani do julija letos aktivno nadgradila blagovno znamko Okusi Rogle, ki združuje lokalne ponudnike prehranskih izdelkov, pridelkov, jedi, kulinaričnih prireditev, rokodelskih izdelkov in turističnih produktov/vodenih doživetij. V sklopu aktivnosti smo dobili kar 39 novih ponudnikov, ki so na novo pridobili znak kakovosti.
Nadgradnjo v projektu »Užij Okuse Rogle« je omogočila finančna pomoč Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) v Programu razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020 na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V njej je Turistična destinacija Rogla-Pohorje izvedla številne aktivnosti, nadgradila dosedanje stanje blagovne znamke. kot tudi ocenjevanje za pridobitev znaka kakovosti Okusi Rogle. Partnerji projekta »Užij Okuse Rogle« so bili LTO Rogla-Zreče, GIZ, Splošna knjižnica Slovenske Konjice, Unitur d.o.o., Občina Oplotnica, Občina Vitanje in Društvo kmetic Zarja.
Blagovna znamka Okusi Rogle se je kot ena prvih v Sloveniji oblikovala že pred leti in njen cilj je povezati kakovostno kulinarično ponudbo, ki izvira iz tradicije tega območja in lokalno pridelanih živil in izdelkov. Želja upravljavcev destinacije je bila, da bi postala kulinarična ponudba na območju Turistične destinacije Rogla-Pohorje prepoznavna in cenjena. S povezovanjem lokalnih ponudnikov in pridelovalcev ter proizvajalcev v oskrbno verigo se lahko zagotavlja optimalna ponudba lokalnih tradicionalnih pridelkov, izdelkov ter jedi prebivalcem obiskovalcem in gostom Turistične destinacije Rogla-Pohorje preko celega leta.
V okviru aktivnosti so upravljavci oblikovali nove pravilnike o pogojih podeljevanja znaka kakovosti in pravilnike za ocenjevanje po posameznih kategorijah ter ocenjevalne liste, ki so služili za ocenjevanje izdelkov za pridobitev znaka kakovosti. S tem so vzpostavili mrežo ponudnikov in dobaviteljsko verigo ter vzpostavili mrežo prodajnih mest na območju Turistične destinacije Rogla-Pohorje. Ponudniki so se na petih strokovnih delavnicah izobraževanje iz področja pridelkov, prehranskih izdelkov, kulinaričnih prireditev in turističnih produktov. Izvedli so že sedem ocenjevanj v petih kategorijah in zato pridobili 39 novih ponudnikov, ki so prejeli znak kakovosti Okusi Rogle. Strokovno komisijo so sestavljali priznani strokovnjaki, in sicer dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec, Franc Jezeršek, Mojca Polak, Marlena Skvarča in Saša Mikić. Vsi ponudniki z znakom kakovosti so predstavljeni tudi v novem kulinaričnem vodniku ter promocijski brošuri.
V sklopu projekta pa so nadgradili tudi tradicionalne prireditve v vseh štirih občinah: Praznik pohorskega lonca na Rogli, Vitanjska trška kuhna v Vitanju, Praznik grajskih vin in kulinarike v Oplotnici ter Jurijev festival kulinarike in domačih obrti v Slovenskih Konjicah. Celotni znesek projekta je bil dobrih 27 tisoč evrov, odobreni znesek sofinanciranja pa je bil dobrih 20 tisoč evrov.