Drugačen 10. tradicionalni slovenski zajtrk
Kljub temu, da so vrtci v času epidemije zaprti in druženja med nami omejena, ne bomo pozabili na tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letošnje leto že 10. jubilejni. Tretji petek v novembru, 20. 11., bomo dan slovenske hrane in spremljajoči tradicionalni slovenski zajtrk obeležili v drugačni obliki.
S sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« se zajtrk ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tako, da se pripravi slovenski zajtrk doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.
Zajtrka kot posebnega dodatnega oziroma samostojnega obroka za otroke šole in vrtci ne bodo pripravljali, je pa s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podana pobuda, da 20. novembra pri pouku na daljavo del šolske ure namenijo dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrkovanja.
S tem bodo še večjo vlogo imeli starši, da mlajšim predstavijo pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša. Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.
Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem so lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni ter proaktivni tudi več dni prej, tudi pri drugih dnevnih obrokih.