Zero Waste turizem
V preteklem letu smo Ekologi brez meja izvajali projekt Zero Waste turizem, v okviru katerega smo v Slovenskih Konjicah pripravili predstavitev tega, kaj je Zero Waste hotel in kako do tega cilja. Odpadki v turizmu so namreč resen okoljski problem, še posebej na območjih z visoko koncentracijo turističnih aktivnosti in privlačnimi naravnimi znamenitostmi. Dnevna potrošnja različnih izdelkov porablja naravne vire in energijo za njihovo pridelavo ali izdelavo ter transport. Ko postanejo odpadki, pa so povezani z onesnaževanjem voda, prsti in izgubo biotske pestrosti.
Prvi cilj hotela na tej poti je doseči 90 % ločenega zbiranja, nato sledijo še napori za 30 % manj nastalih odpadkov. Pri doseganju cilja Zero Waste v turističnih nastanitvah je - poleg običajnih korakov preprečevanja, ponovne uporabe in recikliranja ter kompostiranja - najpomembnejša komunikacija tako z zaposlnimi kot gosti in seveda z dobavitelji o tem, zakaj zniževati odpadke, kakšni so zastavljeni cilji, kako jih doseči in kako uspešen je hotel pri tem. Vsi ukrepi, ki se jih hotel loti, pa naj gre samo za zamenjavo sladkorja v enkratni embalaži, morajo biti ustrezno skomunicirani.
Izzive na področju ravnanja z odpadki lahko torej hoteli spremenijo v prednost. Sistematično izvajanje številnih manjših in konkretnih Zero Waste ukrepov omogoča dvig kakovosti storitev ter večjo okoljsko osveščenost ne le v hotelu pač pa tudi v njegovi okolici. Uvajanje te strategije v hotele in restavracije prinaša številne koristi: tako okoljske kot ekonomske in tako za lastnika (davki, prihodki) kot za zaposlene in tiste goste, ki cenijo okoljsko odgovorna prizadevanja.
Pri uvajanju Zero Waste ukrepov ne gre za slepo izpolnjevanje vprašalnikov. Naša Zero Waste ekipa aktivno sodeluje pri posnetku stanja, oblikovanju in vpeljavi ukrepov ter tako resnično spozna prednosti in izzive, ki so od hotela do hotela različni. Doseganje ciljev Zeor Waste hotela lahko traja tudi do 2 ali 3 leta, saj gre za spremembe razmišljanja in način obnašanja zaposlenih in gostov, kar seveda terja svoj čas.