Prejemnik bronastega konjiškega grba Janez Korenjak
Zaradi uspehov v zadnjem obdobju in kot spodbudo za nadaljnje delo smo na občini predlagali, da se Janezu Korenjaku ob letošnjem občinskem prazniku podeli bronasti konjiški grb. Predstavimo podrobneje gonilno kreativno silo za Ekološko kmetijo Korenjak.
Janez Korenjak je magister kmetijstva in svoje delo na kmetiji bazira na tradicionalnih znanjih, ki upoštevajo ritme narave in omogočajo zdrave in izjemno kakovostne pridelke. Janez je kmetijo prevzel od svoje mame, ki je po moževi smrti ostala sama z otroki. Veselje in ljubezen do dela na kmetiji sta ga vodili na srednjo kmetijsko šolo v Šentjurju. Po zaključku dodiplomskega študija, kjer je svoje znanje nenehno izpopolnjeval tudi na študentskih izmenjavah, je vpisal magistrski študij in ga tudi uspešno zaključil ter pridobil naziv magister kmetijstva. Ob prevzemu kmetije je pričel s preusmerjanjem v ekološko kmetijstvo, za kar se je odločil predvsem zaradi lastnega prepričanja in naravnih danosti. Kmetija namreč obsega veliko gričevnatih površin, ki jih je težko obdelovati in pašniki predstavljajo nekako logično rešitev za takšne terene. Sama kmetija je bila potrebna temeljite prenove, kar mu je z zagnanostjo, trdim delom, ob pomoči družine in prijateljev že v precejšnji meri uspelo. Zgradil je sodoben hlev in prostorno skladišče, asfaltiral dvorišče, uredil okolico in tako izpopolnil videz celotne kmetije. Pridobitev skladišča je omogočila nadaljnji korak v ekološki živinoreji, in sicer ekološko seneno živinorejo.
Ekološka senena reja je poleg gozdarstva glavna dejavnost Korenjakove kmetije, kjer Janez z družino skrbi za 50 hektarjev obdelovalnih površin, gozd in približno 60 živali. Ekološka senena reja je nadgradnja osnovnega ekološkega kmetovanja. Prirast živali ni tako velik, je pa kakovost mesa veliko boljša, tako da je po njegovih besedah ta reja neprimerljiva z intenzivno. Predvsem pa se na kmetiji trudijo živalim omogočiti ustrezne življenjske pogoje, kar posredno tudi vpliva na samo kakovost mesa. Pridelujejo tudi sončnice in sončnično olje, orehovo olje, kamut in piro ter polnozrnato, belo in polbelo moko iz teh pražit.
Za svoje proizvode so na Dobrotah slovenskih kmetij prejeli mnoga zlata priznanja. Janez se je odločil tudi za sodelovanje v projektu EIP – Ohranjanje biotske raznovrstnosti na kmetijsko intenzivnih območjih – in v okviru tega projekta postavil tudi hotel za žuželke. Da bi njihove dobrote lahko okusili tudi drugi, so leta 2021 organizirali prvi slovenski festival ekološke senene govedine, vina in piva. In to kar na domačem dvorišču. Zamisel zanj je prišla spontano. Kot gurman in ljubitelj domačih, naravnih in ekoloških proizvodov se je že nekaj
časa poigraval z mislijo, kako bi bilo, če bi na kmetiji pripravili takšen dogodek. Glavni namenmfestivala je bil slediti trendom, kar se tiče ponudbe ekološke senene govedine, predvsem pa ljudem pokazati in dokazati, da se lahko iz govejega mesa naredi še veliko več kot samo nedeljska goveja juha, ki jo vsi dobro poznamo.